Man röstar inte på sossarna på grund av deras miljöpolitik.

Det har varit väldigt mycket fokus på socialdemokratin med tanke på att de haft kongress där de beslutat om riktlinjerna inför valet 2014. Med anledning av detta tar naturskyddsföreningen till orda och påpekar att 67 % av sossarna anser att partiet borde ha en högre ambitionsnivå i frågan om miljö och klimatarbetet.

Antagligen är det så att de personer som anser att miljön är den absolut viktigaste valfrågan, de väljer miljöpartiet. Så ser det iallafall ut om man tittar på vilket förtroende som olika partier har i olika frågor. Miljöpartiet har det absolut högsta förtroendet när det gäller den frågan och detta är en åsikt som även kommer från politiska motståndare till miljöpartiet. De har byggt denna profilering för miljön och det går tillbaka till 80 talet så det är i princip omöjligt för något annat parti att knuffa undan miljöpartiet från förtroendetronen.

Det skulle vara fel för socialdemokraterna att plötsligt överge de frågorna där de är starka och där väljaren känner igen socialdemokratin för att bli ett nytt miljöparti. Det är antagligen en väg som senare skulle beskrivas som en felsatsning när det gäller att vinna nya väljare.

Men ok, sett från naturskyddsföreningens håll så kanske inte sossarna satsar så mycket på miljön som de skulle önska. Tittar man på sammanställningen som ligger till grund för naturskyddsföreningens uttalanden så kan man se att från de svarsalternativ som ges till de sossar som deltar i undersökningen så ligger två frågor i topp som naturkyddsföreningen visar mindre intresse för. 86 % oroar sig för högre arbetslöshet, 83 % oroar sig för ökade sociala klyftor och på tredje plats på den oroslista kommer oron för miljöförstöring på 77 % .

Ny ligger det inte i naturskyddsföreningens primära intresse att lyfta fram socialdemokraterns oro för högre arbetslöshet eller ökade sociala klyftor för de är nichade för att prata endast om miljön. Jag antar att de var med i You Govs webpanelsundersökning för att maskera så att man inte kunde veta vilka frågor som var intressanta för frågeställaren.

Nu fick de en biprodukt som jag kan tycka är ganska intressant att lyfta fram. Tittar man också på Stefan Löfvéns betyg när det gäller miljöfrågor så är det bara 15 % som ger honom etta eller tvåa på en femgradig skala 48 % ger honom en trea och eftersom folk är skolade i betygstänkande borde det betyda godkänt och sedan är det 37 % som ger honom fyra eller femma. Jag kan tycka att det egentligen inte är så jättedåligt betyg.

Nu är detta en yougov undersökning som är en webpanelsundersökning där folk frivilligt har valt att bli en del av denna panelen så man skall vara försiktig med att säga att urvalet är representativt för sveriges befolkning. Utan att titta närmare på det så tror jag att det finns en underrepresentation av personer som är 65 år och äldre som kanske inte lever med vanor att vara uppkopplade ofta och delta i denna typ av aktivitet.

Man skall naturligtvis aldrig ta en opinionsmätning som en sanning och det finns god anledning att vara extra försiktig att tolka siffrorna i undersökningar som denna även om jag nu har refererat flitigt till deras undersökning. Så läs det med en stor nypa salt.

Om man återgår till naturskyddsföreningens ordförande och hans tolkning av sossarnas syn på miljön så pratar han om att sossarna tycks leva i Göran Perssons gröna folkhemstankar. Jag köper inte det resonemanget. Göran Perssons sorti från svensk politik har några år på nacken de som inte var myndiga då har knappast djupanalyserat Görans gröna folkhemsretorik. Sossen lever nog idag i tankarna om jobben , de sociala skyddsnätet och de ökade klyftorna. Har man inte grundläggande saker som jobb, inkomst, eget boende så blir frågan om miljön sekundär.

Bilden ovan kommer från den undersökningen som naturskyddsföreningens ordförande hänvisar till.

I aftonbladets artikel återfinns följande textrad:

”Senast Löfven stack ut hakan i frågan var, enligt Karlsson, i Almedalen förra året då han ­pratade om hur miljö och jobb ska förenas. Nästan 70 procent av S-väljarna efterfrågar en högre ambitions­nivå.”

Karlsson som är ordförande i naturskyddsföreningen har inte sett den egna undersökningen som han hänvisar till som säger att 56 % av det tillfrågade sossarna är nöjda med sossarnas arbete inom miljö och klimatfrågorna.

Ridå ner för ordförande Karlsson.

Annonser

0 Responses to “Man röstar inte på sossarna på grund av deras miljöpolitik.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
april 2013
M T O T F L S
« Mar   Maj »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Annonser

%d bloggare gillar detta: