Det är faktist vi väljare som bestämmer om vi skall ha politiker som kan sälja sig.

Visst, jag kan hålla med Anders Lindberg om att före detta politiker inte skall sälja sig men någonstans måste man börja i den andra änden av allt detta.

När vi som har möjlighet att rösta i svenska val väljer parti och kryssa för en kandidat då är det liksom inbyggt i denna valfrihet att välja personer som i större eller mindre grad sitter i knät hos olika lobbyister och andra typer av juridiska personer som inte har rätten att rösta i svenska val. Om man ny vill att det skall införas en ekonomisk transparens där det i lagens mening betraktas som muta för ett företag, intresseorganisation eller dyligt att betala pengar till en folkvald politiker i utbyte mot att lagar formas efter köparens villkor då måste man få med partierna på denna linje.

Mig veterligen så är det ganska svalt intresse från de stora partierna att driva fram en sådan linje. 

Ta exemplet med vinstuttaget i vården och omsorgen, det är ett typiskt exempel där man på ena sidan har en opinion i majoritet som vill förbjuda vinstuttaget inom den skattefinansierade vården och omsorgen, men det finns bara ett parti i riksdagen som driver frågan att vinstuttaget inte skall tillåtas.

Jag tror inte att det spelar någon roll att SOM institutet i sin opinionsmätning tydligt visar att svenska folket i majoritet inte vill ha vinstuttag i den skattefinansierade vården och skolan.

Nu kan man tro att det handlar om att det är de personerna som är politiskt till vänster som är de som inte vill ha vinstuttaget men tittar man på de borgerliga partierna så vill en majoritet av dessa väljare också förbjuda vinstuttaget förutom i ett parti folkpartiet där 48 % är för ett vinstförbud.

Så om vi talar om lobbyisterna och deras roll och deras påverkan på de politiska partierna så kan man konstatera att de har fått samtliga partier i riksdagen dit de själva önskar och detta mot majoriteten av den svenska opinionen. Är det rätt att landet skall styras av krafter som skjuter till mest pengar till den politiska makten ?

Så när Jonas Sjöstedt skriver en debattartikel i GP där han uppmanar politikerna att lyssna på opinionen i denna fråga, då kommer inte det att göra att 53% av moderatväljarna, 53% av Centerpartistväljarna, 62% av Kristdemokraternas väljare och 48% av folkpartisterna att flytta sina sympatier till Sjöstedts parti för det är fel parti som har åsikten. Tittar man i kommentatorsfältet under artikeln så är det till exempel populärt att kalla ett vinstförbud med någonting som liknade det de hade i gamla Sovjet. 

Och där brukar diskussionen sluta. Man vill att det inte skall finnas möjlighet att ta ut vinst i skattefinansierad verksamhet, men man har inte ett parti som man kan välja att rösta på för det partiet som driver frågan är på fel sida av den politiska skalan.

Man flyttar frågan åt sidan och när nästa val är så fortsätter man att rösta på ett parti som låter sig styras av lobbyister.

Vi får alltid de politiker som vi förtjänar. Man skall inte protestera efter valet om de partier som vann valet driver igenom den politik som de gick till val på.

 

 

Annonser

0 Responses to “Det är faktist vi väljare som bestämmer om vi skall ha politiker som kan sälja sig.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
maj 2013
M T O T F L S
« Apr   Jul »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: