Det handlar inte om tabun, utan om vad man är intresserad av att lyssna på.

Jag förstår inte RPMs resonemang om åsiktstabu. Det finns ingenting som hindrar RPM att tycka och skriva vad han önskar att skriva men det är inte samma sak som att allmänheten sluter upp och tycker att hans frågor är intressanta.

Så man skall inte blanda ihop allmänt ointresse för ämnet med åsiktstabu. Tittar man på det politiska klimatet som vi har i Sverige så kan man konstatera att lite mer än 30 % av befolkningen röstar sosse. Trots det så är sossarna i stark minoritet sett till alla som röstar i svenska val. Från den punkten och neråt blir partierna mindre och i många fall mycket mindre än sossarna och är då i kanske många frågor i stark minoritet.

Lägg därtill grupper som har åsikter som inte är populära bland majoriteten av sveriges befolkning. Har dessa grupper mycket pengar så använder de pengarna för att påverka beslutsfattarna att se saker på deras sätt. De bryr sig inte om att skapa opinion för det utan de smörjar makthavarna med en vid ström av lobbyister. Jag tycker inte att det är rätt väg att gå men så fungerar det tyvärr ibland.

RPM skriver så här.

Enligt en rimlig definition av åsiktstabu är det riskabelt att avvika i frågor om jämlikhet, jämställdhet, samkönade äktenskap, barnuppfostran, sexualmoral, vissa medicin-etiska frågor, abort, vapenlagar och global uppvärmning. Och en del annat.

I Texas där RPM bor finns en syn på politiska frågor som skiljer sig starkt från Sverige så om RPM förespråkar politiska ställningstaganden som passar bättre i Texas än i Sverige så blir det inte så konstigt att folk känner att de inte riktigt delar dessa politiska värderingar.

Debatten är fri, men det finns också en frihet hos varje människa att lyssna på de saker de är intresserade av så kommer man som en försäljare av åsikter och klampar på och vill prata om ämnen man inte vill prata om då är det inte konstigt att man får kalla handen.

En sverigedemokrat verkar alltid vilja prata invandring och integration, skulle man prata med dem om miljöpolitik då är de fullkomligt ointresserade av denna fråga. Skall man då fortsätta att prata miljöpolitik med en motpart som inte är intresserad ? Skulle man prata med en Texasbo om att vapenlagarna borde vara strängare då blir man antagligen socialt stigmatiserad där. Kan man kalla dessa exempel som tabun ?

Men som sagt. Vi har yttrandefrihet och visst kan man väl bli besviken om andra inte delar ens egna åsikter men det är bara att acceptera och respektera det. Folk som insisterar om att prata om vissa ämnen i situationer där man inte kan undvika att vara i. Man skall inte tvingas att vara med i samtal man inte är intresserade av att vara i.

Annonser

0 Responses to “Det handlar inte om tabun, utan om vad man är intresserad av att lyssna på.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
maj 2013
M T O T F L S
« Apr   Jul »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: