Regeringen har ett ansvar att förankra budgeten i riksdagen.

Man måste förankra budgeten i riksdagen. Om man inte gör detta då har inte regeringen gjort sitt jobb ordentligt.

Det ser lite konstigt ut när finansminister Borg försöker flytta detta ansvar till oppositionen som om det är dem som ställt till det när de sätter käppar i hjulen för detaljer i budgeten. Hans argumentationspunkt verkar handla om att så här gör man inte.

Ibland så funderar jag på ifall det tillägget i jobbskatteavdraget som saknar majoritet i riksdagen att det las till för att skapa denna konfliken. Nu blir de ju så att de rödgröna partierna gör gemensam sak tillsammans med Sd för att blockera skattesänkningen för de som har de högsta inkomsterna. Det blir något som kommer att upprepas om och om igen att de gjorde gemensam sak samtidigt som alliansen glömmer att det är på grund av Sd som det sista jobbskatteavdraget kommer till.

Efter valet kan det vara omvända roller där socialdemokraterna sitter i regeringen tillsammans med andra partier som inte är alliansen eller sd. Då sitter de kanske som den största minoriteten vilket kan göra att samma situation uppstår igen.

Personligen ser jag ingen problem med detta. Att en regering i minoritet kommer upp på tårna och blir tvugna att förankra budgeten hos majoriteten. Jag tror politiken blir bättre men det blir aldrig de glada minerna hos de styrande.

Politiska idéer i riksdagen som åtnjuter en majoritet av den politiska kammarens gillande där idéerna omvandlar till siffror i budgeten, det blir budgetar och politiska vägar som Sverige tar som en majoritet av befolkningen också kommer att hålla med om att det är bra.

Skulle något parti i regerande ställning göra politiska snesteg som saknar förankring hos folkviljan då betyder det att de skrämmer bort väljarna. Det demokratiska systemet är självsanerande vilket gör det närmast remarkabelt att finansministern klagar över majortetens vilja när felet som begåtts vilar hos honom och hans regeringpartners.

Annonser

0 Responses to “Regeringen har ett ansvar att förankra budgeten i riksdagen.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
oktober 2013
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: