Jag läser ledare 10 mars 2014.

GP (lib)

Men att blocköverskridande samarbeten funkat i enskilda kommuner betyder inte att det skulle göra det i riket. Det är stor skillnad på praktisk kommunalpolitik och rikspolitik. Dessutom står det lika klart att det som funkar i den ena kommunen inte skulle göra det i den andra.

Alliansen är en tvångströja öppnar ledaren med och skriver ur sitt politiska synsätt beskriva var de anser att folkpartiet skall stå. Med alliansen och mot socialdemokratin. Jag är inte så säker på att alliansen är den dörröppnare som det var för folkpartiet när det startade för cirka 10 år sedan. Jag tror att väljarna har tröttnat och att det finns stor risk att Björklund inte längre kommer att vara partiledare efter valet. 

Sydsvenskan (ob lib)

”Den dag alliansen inte fungerar ser jag inga skäl att fortsätta krama den”, säger Thomas af Bjur, landstingsråd i Sörmland.

Ledaren beskriver alliansen som tvångströja och visar opinionsläget som bevis på att det kostar på att vandra i Moderaternas skugga. Själv är jag inte så förtjust i blockpolitik för det begränsar partiernas handlingsfrihet, samtidigt har jag förståelse för att de borgerliga håller ihop, historiskt sätt har de förlorat väldigt mycket när de inte dragit åt samma håll. Saken är den att partierna i alliansen uppfattas inte som jämnbördiga i väljarens ögon. Det borde vara så att sitter 4 partier i en allians så borde de har lika mycket att säga till om.

Helsingsborgs Dagblad (oavhänglig)

Det finns ett stort stöd för ett allmänt och skattefinansierat sjukvårdssystem och medborgarna ska därför kunna lita på att det fungerar när de behöver vård. Men kan vården inte leverera kan själva systemet börja ifrågasättas. Ett tecken på att så sker är ökningen av antalet privata sjukförsäkringar. På fem år har de ökat med 67 procent. Nästan 600 000 svenskar har privata sjukförsäkringar i dag.

Alliansens Sverige tar form på ett sätt som de önskar. Ge jobbskatteavdrag i ena handen men tala inte högt om var man blir tvungen att skära för att betala jobbskatteavdraget. Artikeln beskriver det enorma patienttrycket som riktas mot sjukhusen i Sverige och hur man har svårt att upprätthålla isolering och hygienrutiner. Vem vill dö för att man råkar ut för dödliga bakterier på ett sjukhus därför att man inte har råd att upprätthålla den standard som krävs ?

Östgöta Correnspondenten (ober borgerlig)

Valrörelsen har börjat. Här märker vi det bland annat genom att Linköping förra veckan tapetserades av affischer med texten ”Mer personal går före vinst. Stoppa utförsäljningen av Linköpings äldreomsorg”. Avsändare var Socialdemokraterna. Av texten att döma är det lätt att tro att S är emot att privata utförare. Att välfärden ska förbli i offentlig regi. Så är det emellertid inte alls.

Jag tror inte socialdemokraterna vinner någonting på att marknadsföra sig som ett parti som är emot vinst inom äldreomsorgen. Folk är inte idioter och sådana här kampanjer kan göra att människor blir förbannade och skippar att rösta på S och väljer något annat istället. Visserligen är det en borgerlig tidning som påpekar detta men det gör det inte fel ändå även om det kommer från sossarnas motståndarsida.

Nerikes Allehanda (lib)

Markus Allard blev utesluten ur både Vänsterpartiet och Ung vänster sedan han uttryckt stöd för Revolutionära fronten. Sedan antydde han att något nytt skulle bildas. Och det blev Örebropartiet.

Revolutionära fronten är en organisation som tar sig friheten att själv skipa rättvisa genom att attackera personer i högerextrema kretsar. Det kan en rättsstat inte tolerera. Och det var därför inte konstigt att Markus Allard uteslöts ur Vänsterpartiet.

Jag kan tycka att ett nybildat parti med våldromantiska inslag borde ha ett namn som bättre placerar sig på den politiska skalan så folk vet var de har sina sympatier. Efter extravalet i Örebro förlorade koalitionen med Kent Persson (M) makten i Örebro och istället blev det en koalition mellan sossarna, centern och kd. Deras önskemål för en allians handlade om att inte behöva samarbeta med vänstern där. Jag har sett dem som uttryckt sig hos V som delvis pekar på Allard som personen som gjorde det omöjligt för V att samarbeta med S. Nu när Allard bildat Örebropartiet väljer V att meddela de som vill vara på Örebropartiets lista inte längre kan räkna sin som aktiva i V. Det låter fullkomligt logiskt.

Upsala Nya Tidning (lib)

Två regeringspartier, Folkpartiet och numera också Kristdemokraterna, har pekat på den ryska attityden till de tidigare sovjetrepublikerna sedan långt före Ukrainakrisen och också argumenterat inom regeringskretsen för ökade försvarsanslag.

Visst kan man spekulera i om frågan när det gäller ökade försvarsanslag skulle bli en valfråga som gör att människor byter parti. Jag tror inte det. Visst kan folkpartiet och kristdemokraterna reagerar på det men jag tror inte att de har något mandat att ta upp frågan inom alliansen där de flesta ser moderaterna som de som bestämmer.

Vestmanlands Läns Tidning (lib)

Alliansregeringens opinionsmässiga nedgång startade efter Carema-affären och väljarstödet har aldrig återhämtat sig. Den mediala bilden av kissblöjan som vägdes för att spara pengar lever kvar i väljarnas medvetande, och även många borgerliga väljare verkar ha accepterat ett givet samband mellan vinstintressen och en urholkad välfärd

När varumärket blir så trasigt att det blir ett öknamn då byter man namn vilket Carema gjort. Att byta namn löser inte problemen utan man måste leverera en service som kunderna tycker om. Det är nog som de skriver i ledaren att det började med Carema affären. Alliansens klumpiga sätt att hantera det har inte charmat väljarna.

Norrländska Socialdemokraten (s)

”Att sänka studiebidraget drabbar främst dem som kommer från studieovana familjer med lägre inkomster. Det gör att steget att gå vidare till högre studier ökar”, säger S-riksdagsledamoten Hannah Bergstedt, Piteå.

Efterspel på alliansens beslut att sänka bidragsdelen för studenterna. Det mest skrämmande som jag kan tycka med det hela handlar om själva metodiken och förfarandet till att detta infördes. Det känns som en blixt från klar himmel. En nödåtgärd som försöker att lappa ihop och finansiera jobbskatteavdraget. Jag tror inte att det är många som imponeras över detta. Nu blir det studenterna som skall finansiera jobbskatteavdraget. 

Skånska Dagbladet (c), Malmö

Fö­re­tag som leds av kvin­nor har en ge­nom­snitt­lig vinst­mar­gi­nal på 7 pro­cent, me­dan de som leds av män har 8,4 pro­cent. Re­sul­ta­tet har över­ras­kat Fö­re­ta­gar­nas vd Eli­sa­beth Thand Ring­qvist som trott att kvin­nors ofta stör­re för­sik­tig­het skul­le kun­na ge en bätt­re vinst­mar­gi­nal, men istäl­let vi­sar det sig att ett mind­re risk­ta­gan­de ge­ne­rellt ger mind­re vinst.

En annorlunda infallsvinkel i genusdebatten. Nu har jag inte sett datan som denna undersökning baseras på och detta behöver egentligen inte betyda någonting. Hur många procent av de undersökta bolagen har en kvinnlig VD ?

 

 

Annonser

0 Responses to “Jag läser ledare 10 mars 2014.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
mars 2014
M T O T F L S
« Nov   Okt »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Annonser

%d bloggare gillar detta: