Opinionsmätningarna har för mycket inflytande över folks medvetande.

En sak som jag funderar när jag läser Novus senaste mätning är de saker som behandlas som sanning. Av cirka 1500 tillfrågade personer som påstår att de röstade sosse i förra valet säger ungefär 40 % att Juholt skall avgå.

Det är in princip omöjligt att veta om dessa personer röstade sosse i förra valet 2010. Det blir ju en jättestor nyhet där rubriken blir ”avgå Juholt” i aftonbladets artikel.

Jag läser också att Sören Holmberg gör en så kallad kvalificerad gissning där han antar att det finns ungefär 15 till 17 % som är socialdemokratiska kärnväljare dvs att han gissar att socialdemokraterna kan sjunka ner till dessa nivåer. Det är svårt att gissa framtiden någonting som Sören Holmberg själv har fått erfara då han sa något år innan valet att regeringen Reifeldt var rökt.

Jag förstår inte varför sossarna väljer att publicera sin debattartikel i oberoende moderat, jag menar det kan ju inte vara många potentiella väljare som läser den tidningen. Men det kanske är jag som är lite inrutad i mitt resonemang där socialdemokraterna borde bli bättre på att lyfta fram de socialdemokratiska dagstidningarna som finns i landet. Det finns ju ingen av de stora tidningarna som ger ”gratispoäng” till socialdemokraterna på samma sätt som de ger det till den borgerliga sidan.

Jag noterar också att den artikeln är ganska tydlig där de större ramarna sätts upp. 1. Fullständig gymnasieutbildning före 25 år för alla, dvs att man inte accepterar att eleverna blir kuggade och få gå in i vuxenlivet med ofullständiga betyg. Det är borgarnas lönedumparlinje som står mot socialdemokratins kunskapbaserade linje. 2. Starkare samarbete mellan stat, näringsliv och forskning för att skapa fler jobb.

Det är inte alltid så att privata företagen går först, det kan vara en betydande skillnad när det gäller skapandet av nya jobb i Sverige om staten går in och stödjer forskare som försöker ta fram nya produkter som sedan kan utvecklas, produceras och exporteras. Borgarnas stora paradgren handlar om RUT och ROT där folk som behöver tjänster riktade mot sina hem får en rabatt från staten. I fråga om stimulans så bidrar detta bara till en inhemsk omflyttning av pengar, dvs att pengar inte används riktade mot åtgärder som syftar till att forska fram nya produkter som man kan tillverka och sälja till resten av världen.

3. Människovärdet går först, före marknadsvärdet. Tyvärr är det så att det finns brancher där människor inte är frivilliga kunder. När man blir sjuk så har man inte valt att bli sjuk och man kan inte välja att inte ta en behandling som man måste få. Samma sak när man blir gammal eller när man behöver medicin. Ingen av dessa gånger köper man en tjänst som man kan välja att inte köpa och det är just därför det inte borde finnas konkurrens inom, sjukvård, äldrvård eller när man skall köpa mediciner. Det är inte som en marknad där konkurrens betraktas som något som gör saker billigare för konsumenten kan fritt välja och vraka och avstå från att köpa.

4. Långsiktighet går före kortsiktighet. Investeringar i infrastruktur kostar mycket pengar men samtidigt tar samhället skada om man sitter och tittar på medans underhållet av den befintliga infrastrukturen får stå tillbaka för att kunna finansiera skattesänkningar under parollen att det skall löna sig att arbeta som om det inte lönar sig att arbeta idag.

Det mest intressanta med debattartikeln är just hur dåliga folk i kommentatorsfältet är när det gäller att sakligt argumentera mot dessa punkter. Tendensen ser mer ut som att man vill sväva ut i en lullull diskussion där fokus landar på Juholt som person. Om man maler på och hela tiden pratar sakpolitik så kommer borgerliga sidan att få det väldigt svårt.

@Johan W. @Högberg, @Peter,

 

 

0 Svar to “Opinionsmätningarna har för mycket inflytande över folks medvetande.”



  1. Kommentera

Håll er till ämnet.




november 2011
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930